Dora's vriendjes
Dora
Dora the Explorer, in het Nederlands Dora de verkenner is een echte heldin en een geboren ontdekking reizigster ook al is ze nog maar 7. Haar beste vriendjes zijn het aapje boots en de kijkers van haar show. Haar grote vijand is de gemene vos Zwieber die haar in elke aflevering dwars probeert te zitten. Verder is ze tweetalig, gek op haar familie, op al haar vriendjes, goed in verhalen vertellen en ze is dol op muziek luisteren en maken.
Boots
Boots is een lief aapje van 5 jaar oud en is het allerbeste vriendje van Dora. Ze ziet hem meer als haar lieve kleine broertje dan als een aapje. Hij gaat dan ook altijd mee op avontuur en hij houdt ervan om Dora’s hand vast te houden. Soms maakt hij wel eens verkeerde beslissingen en wordt hij verdrietig maar al snel is hij dit vergeten en maakt hij 1 van zijn grappige apensprongen. Hij is het beste vriendje dat iemand zich maar kan wensen.
Rugzak
Een andere goede vriend van Dora is Rugzak. Hij is ook tweetalig en gaat in iedere aflevering trouw mee op reis. Het is ook een heel handig vriendje want als Dora iets nodig heeft om verder te komen met haar avontuur, dan kan ze dit altijd in Rugzak vinden, van plakband tot een verrekijker. Maar toch mag de kijker kiezen wat ze nodig heeft om haar problemen op te lossen.
Map
In Rugzak vinden we Map, een andere maatje van Dora. Map is een levendige, zingende landkaart en hij woont in Rugzak. Map komt er alleen uit als we zijn naam roepen. Map is heel erg handig want als onze jonge ontdekking reizigers even de weg niet weten vragen ze het aan Map en hij weet altijd waar ze naar toe moeten en hoe ze er moeten komen.
Zwieber de Vos
De vos Swiper, in het Nederlands Zwieber is niet echt een vriend van Dora. Deze sluwe vos probeert namelijk allerlei spullen van Dora te pikken die ze nodig heeft om haar avontuur af te maken, van overheerlijke koekjes tot de schoenen van Boots. Als hij de spullen heeft verstopt hij deze zodat niemand ze meer kan vinden. Zwieber is een ster in vermommingen dus het is moeilijk om hem te pakken te krijgen.
Tico
Tico is een 4 jaar oude eekhoorn die Dora regelmatig tegen komt in het regenwoud. Tico is jong en speels maar kan ook een echte held zijn en helpt Dora vaak met het oplossen van problemen. Hij heeft ook een handige specialiteit, hij kan namelijk elk voertuig besturen, van een fietsvliegtuig tot een bootauto. Meestal komen we Tico tegen in zijn kleine gele autootje.
Benny
Benny is een hele lieve stier, heeft een groot hart en hij is 6 jaar oud. Benny is een trouwe vriend van de rest van de groep en hij woont samen met zijn grootmoeder op de boerderij "Bennies Farm". Hij is vaak een beetje ongelukkig, zo zat hij ooit een vast met zijn hoofd in een gat in de muur. Verder staat hij bekend om zijn luide gehik.
Isa
Iga is een 6 jaar oude en zeer slimme hagedis. Ze is heel erg cool en gedraagt zich erg volwassen ook al is ze nog jong. Ze beweegt zich langzaam voort in de jungle en heeft vaak belangrijke informatie voor Dora en Boots die deze info weer kunnen gebruiken om hun problemen op te lossen.
Het Fiesta Trio
Het Fiesta Trio zorgt voor een beetje gezelligheid tijdens de avonturen van Dora en Boots. Dit trio is namelijk een feest band en bestaat uit een accordeon spelende sprinkhaan, een trommelende kikker en een slak met bekkens. Ze duiken meestal op als Dora en Boots een avontuur klaar hebben.